Zuid amerika

Zuid-Amerika: Alles wat je moet weten over deze oneindig landmassa

Zuid-Amerika is een fascinerende en cultureel rijke contintent, die zijn bezoekers meeneemt naar de wereld van mysterie, diversiteit en natuurlijke wonderlijken. Volgens velen is Zuid-Amerika een prachtig continent met ongekende diversiteit. Het is een plek waar je de culturen van de oorspronkelijke inheemse bevolking gecombineerd met de familie van de immigranten kunnen ontmoeten, waar je de historische monumenten of de natuurelementen kunnen bekijken met een adembenemend uitzicht. In deze blog laten we je kennis maken met de vele wonderen van Zuid-Amerika, zodat je gemakkelijker kunt kiezen welke bestemming je het liefst naar toe gaat.

Wat is Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika is een van de zeven continenten die de wereld rijk is. Het omvat land ten zuiden van Mexico tot aan de zuidpool, waaronder verschillende kaplanden, overzeese eilanden en ongeveer 12 verschillende landen die allemaal de conventionele grenzen van Zuid-Amerika delen. In veel gevallen worden landen zoals Guyana, Suriname en Frans-Guyana ook beschouwd als deel van het continent. Ook al verschilt het landgebruik, landschap en de cultuur van verschillende landen en regio’s, ze hebben dientengevolge allemaal veel gemeen.

De cultuur van Zuid-Amerika

De cultuur van Zuid-Amerika is een mengelmoes van verschillende invloeden van oude inheemse culturen, Afrikaanse, Europese en Latin-Amerikaanse culturen die allen door elkaar een interessante mix vormen. Er zijn verschillende religies die hier voorkomen zoals het katholieke christendom dat de dominante cultuur is, evenals verschillende syncretische tradities, waaronder Candomblé en Santería. De muziek, kunst, literatuur, film, gastronomie, literatuur, en talen varieert van land tot land.

De taal

Er worden veel talen in Zuid-Amerika gesproken. Spaans en portugees worden het meest gesproken. Bovendien bestaan er verschillende talen van inheemse etnische groepen in Zuid-Amerika, zoals het Quechua, Aymara, Manta, Maipure- en Toba-talen. De mensen in veel Zuid-Amerikaanse landen spreken ook Engels als hun tweede taal.

Geschiedenis

De geschiedenis van Zuid-Amerika is een en al avontuur en intrige. In pre-Columbiaanse tijden waren er verschillende indianenstammen zoals de Maya’s, Azteken, Inca’s en anderen die een vruchtbare agrarische beschaving opgericht hadden. In de loop van de tijd heeft het continent een enorme verandering ondergaan met het uiteenvallen van Europese overheersing. Voormalige kolonies zoals Brazilië hebben hun eigen weg gevonden en zijn grotendeels onafhankelijk.

Politieke structuur

De politieke structuur van Zuid-Amerika is net zo divers als het continent zelf. Een deel van de landen zoals Brazilië, Venezuela en Argentinië worden mondiaal als republieken erkend. Andere landen zoals Ecuador, Chili en Colombia zijn Unitarische republieken, terwijl Bolivia, Uruguay, Paraguay en Suriname allemaal in federale systemen geregeerd worden.

Natuurwonderen

De tropicale kustlijn en vruchtbare binnenlandse regio’s betekenen dat er prachtige stranden en talloze wilde dieren in het Amazoneregenwoud van Zuid-Amerika te vinden zijn. Met meer dan 2000 kilometer aan stranden en zeestranden is het de thuisbasis van de meeste van de meest unieke ecosystemen in ple mondiaal.

Extreme sporten

Zuid-Amerika is de thuisbasis van veel extreme sporten. Er is daarbuiten een breed scala aan activiteiten waarmee je je hart kunt ophalen, waaronder surfen, windsurfen, mountainbiken, kajakken, kitesurfen, windsurfen en downhill skiën. Veel steden en resorts aan de kustlijn in Zuid-Amerika bieden ook onderwater duiken, snorkelen en diepzeetochten.

De wereld van entertainment

Van salsa-dansen en tango’s tot ritmische muziek, Zuid-Amerikaanse muzikale tradities zijn deel geworden van de wereldcultuur. Daarnaast is het ook een thuisbasis voor een groot aantal entertainers en bedrijven die films en televisieprogramma’s maken.

Winkelen en culinaire genoegens

Winkelen in Zuid-Amerika is net zo interessant als het avontuur. Voor souvenirs en aandenkens kun je naar traditionele winkels en lokale markten in bijna elk land van het continent. Er zijn verschillende populaire winkelstraten based in grote steden, zoals de Cerro Santa Lucia markt in Santiago, Chili en de Mercado Mayorista in Quito, Ecuador.

Culinair vind je Zuid-Amerikaanse specialiteiten in restaurants over het hele continent. Uitstekende lokale keuken wordt geserveerd met ingrediënten zoals aardappelen, maïs, bonen en peulvruchten, gecombineerd met andere veteewrijk in kruiden, geurende aroma’s en originele bereidingstechnieken om smaken bij elkaar te brengen.

Erfgoed

Zuid-Amerika heeft ook een rijke erfgoedgevende traditie met fascinerende monumenten en archeologische sites. Een bezoek aan grote Azteekse complexen zoals Teotihuacan in Mexico of de Moche-tempels in Peru bieden bezoekers een bijzondere kans om het verleden in de vorm van cultureel erfgoed te ervaren.

Festivals

Zuid-Amerikaanse festivals zijn epische gebeurtenissen waar vermaak, religieuze rituelen en traditie samen komen. De traditionele Carnaval festival in Brazilië is een wereldwijde klassieker, maar kleine groepen vieren ook hun eigen seizoensgebonden feesten, zoals het Inti Raymi festival in Ecuador van de Peruanen en het Tinkuy Festival van de inheemse Kondor-stam.

Het weer

Van sub-tropische eilanden als Galapagoes tot de ruige Andesbergen, het weer in Zuid-Amerika is net zo divers als haar cultuur. Sommige gebieden hebben tropisch klimaat terwijl andere constant een bergs klimaat houden. Temperaturen variëren van koud blijvend in de Andes tot hete, vochtige jungles in het Amazone regenwoud.

Bezienswaardigheden

Er zijn tal van iconische bezienswaardigheden in Zuid-Amerika. Een bezoek aan de Iguaçu-watervallen en het Nazca Lines mysterie in Peru bieden de bezoeker een unieke ervaring. Daarnaast zijn er ook zes wereldculturele erfgoedplekken in de regio zoals het Machu Picchu-gebied, de wereldberoemde kathedraal van Salar de Uyuni in Bolivia, de Casa Rosada in Buenos Aires en de oude binnenstad van Cuzco.

Conclusie

Zuid-Amerika is een prachtig continent met een eindeloze verscheidenheid aan activiteiten, bezienswaardigheden, culturen en landschappen. Gezien de vele verschillende culturele invloeden is het een boeiende bestemming waar je kunt genieten van alles wat het te bieden heeft. Of je nu op zoek bent naar rust en ontspanning, avontuurlijke extreme sporten wilt doen, of gewoon interesse hebt in de rijke cultuur en geschiedenis, Zuid-Amerika heeft wat je zoekt.

FAQ´s

Hoe many talen worden er gesproken in Zuid-Amerika?

Er worden veel talen in Zuid-Amerika gesproken. Spaans en portugees worden het meest gesproken. Bovendien bestaan er verschillende talen van inheemse etnische groepen in Zuid-Amerika, zoals het Quechua, Aymara, Manta, Maipure- en Toba-talen. De mensen in veel Zuid-Amerikaanse landen spreken ook Engels als hun tweede taal.

Zijn er extreme sporten in Zuid-Amerika?

Ja, Zuid-Amerika is de thuisbasis van veel extreme sporten. Er is daarbuiten een breed scala aan activiteiten waarmee je je hart op kan halen, waaronder surfen, windsurfen, mountainbiken, kajakken, kitesurfen, windsurfen en downhill skiën. Veel steden en resorts aan de kustlijn in Zuid-Amerika bieden ook onderwater duiken, snorkelen en diepzeetochten.

Wat is er nodig om Zuid-Amerika in te reizen?

Het is afhankelijk van welk land je bezoekt. Meestal heb je alleen een geldig paspoort nodig met en geldige visum. Neem contact op met de ambassade van de landen waar je gaat reizen om meer informatie te verkrijgen.

Wat is de politieke structuur van Zuid-Amerika?

De politieke structuur van Zuid-Amerika is net zo divers als het continent zelf. Een deel van de landen zoals Brazilië, Venezuela en Argentinië worden mondiaal als republieken erkend. Andere landen zoals Ecuador, Chili en Colombia zijn Unitarische republieken, terwijl Bolivia, Uruguay, Paraguay en Suriname allemaal in federale systemen geregeerd worden.

Vanwaar hete Zuid-Amerikaanse keuken?

De Zuid-Amerikaanse keuken is een combinatie van Europese, Afrikaanse, Aziatische, Inheemse indiaanse en Latijns-Amerikaanse invloeden. De Afrikaanse kooktraditie is geïntegreerd in veel van de veelvoorkomende gerechten, met als gevolg de authentieke smaken die zo kenmerkend zijn voor het continent.