Vikingen: Avonturiers die miljoenen jaren hebben veroverd

De Vikingstijd is een fascinerende epoche in de cultuurgeschiedenis van Europa. Van ongeveer 750 tot 1100 AD zwaaiden de Vikingen over de oceaan en aanvaardden ze hun legendarische avontuur. Vikingen werden vooral bekend om hun grootschalige invallen, maar er was veel meer aan hun cultuur dan alleen oorlogvoering.

Hoe en waarom begonnen de Vikingen hun imperium?

Voordat de Vikingen voor de eerste keer op reis gingen, leefden ze waarschijnlijk in Noorwegen, Zweden en Denemarken. Er wordt aangenomen dat hun enorme schepen de eerste reddingboten waren uit dit gebied. Oorspronkelijk zochten de Vikingen naar nieuwe landen waar ze konden handelen en landerijen konden koloniseren. Naast de kolonisatie sloegen ze ook toe bij kustlijnen en moedigden ze piraterij aan.

Het Vikingleger

De Vikingvoetmacht bestond uit juryleden die gewapend waren met korte speren, strijdbijlen, schilden, bogen en zwaarden. De mannen die deelnamen aan het leger werden beschouwd als de elite en werden gerespecteerd in hun samenleving. Elke man had zijn eigen wapenuitrusting, waaronder een tweehands zwaard, een strijdbijl, een speer en een schild. De Vikingvoetmacht stond bekend om hun ongeëvenaarde vechttechnieken.

Vikingen in de gevechten

Vikingen werden meestal alleen of in kleine groepen vertrokken als ze op reis gingen. Tijdens veldslagen gebruikten ze een tactiek die bekend staat als de ‘shieldwall’. Het doel was om zo dicht mogelijk bij elkaar te staan ​​om zo hun schildwall te versterken.

Vikingen, hun goden en cultuur

Net als andere culturen, kent de Vikings een aantal goden en godinnen. De belangrijkste goden waren Odin, Thor, Freyr en Heimdall. De Vikingen geloofden ook in andere tovenaars, trollen en geesten. Hoewel er geen enkele officiële religieuze traditie was, fungeerden de Vikingen als een soort ingewijden in hun religie.

Vikingen muziek en kunst

De Vikingen hadden hun eigen stijl van muziek en kunst. Hun kunststijl onderscheidde zich door het gebruik van abstracte motieven zoals dieren en figuren, krullende bloemmotieven, cirkels en een kleurenpalet van rode, zwarte, blauwe en gele tinten. De Vikingenmuziek wordt afgespeeld op viool, harp, luit en drietaak.

Belangrijke veroveringen door de Vikingen

Verreweg het bekendste Vikingavontuur betrof hun ontdekking van Groot-Brittannië. Maar de Vikingen veroverden ook delen van Ierland, Groenland, De Færöer, Rusland, Frankrijk, Spanje en Noord-Afrika.

De impact van de Vikingen op het moderne Europa

De Vikingen hebben de geschiedenis van Europa in belangrijke mate bepaald. Niet alleen hebben ze vele nieuwe handelsroutes geopend, maar ze hebben ook invloedrijke veranderingen teweeggebracht. In het bijzonder hebben de Vikingen een grote invloed gehad op de taal, cultuur, economie en politiek van moderne Europese naties.

De invloed van de Vikingen in het hedendaagse Noorwegen

Hoewel de Vikingen al duizenden jaren geleden verdwenen zijn, zijn de sporen ervan nog steeds te vinden in het hedendaagse Noorwegen. De Vikingen hebben ook grote hoeveelheden gebouwen, wegen en monumenten achtergelaten. Sommige van de meest opvallende traditionele Viking-gebouwen die nog steeds te zien zijn in Noorwegen zijn houten kerken, stenen kathedralen, stenen huizen, tinnen forten, veerboten en huur-kastelen.

Vikingen in Hollywood

De avonturen van de Vikingen zijn zo legendarisch dat ze vaak in films zijn gebruikt. Veel mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de Vikingen, hebben films zoals The Vikings, The 13th Warrior, et Orion, Outlander, The Long Ships en Valhalla Rising gezien. Dat is niet verwonderlijk, want de filmindustrie heeft een aantal filmklassiekers geproduceerd die een gedetailleerd beeld geven van hoe de Vikingen leefden.

Viking Cruises

Het bedrijf Viking Cruises heeft de Vikingstijd nieuw leven ingeblazen met hun populaire cruises over de wereld. Hun cruises lopen langs Noorse kusten, door kloven en fjorden en passen perfect bij het gotische thema. De Viking Cruise-lijn bevat ook speciale plaatselijke activiteiten gericht op gasten die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de Vikingen.

Het moderne Vikingverhaal

Het verhaal van de Vikingen is belangrijk voor de cultuur, geschiedenis en mythe van Europa. Hoewel de Vikingen vaak als barbaren worden afgeschilderd, had het leger veel vermogen en was het van cruciaal belang voor de politieke en economische ontwikkeling van dit continent. Hoewel we de Vikingen nu alleen in grensoverschrijdende cruises en Hollywood-films kunnen zien, leven ze nog steeds voort in onze harten, om duizenden jaren later nog steeds te worden geïnspireerd door hun legendarische avonturen.

Slot

De Vikingen hebben duizenden jaren geleden een bewogen verplaatsing tot stand gebracht die de verste hoeken van het continent had bereikt. Hoewel de Vikingen vandaag de dag alleen nog maar worden gekend uit verhalen, films en reizen, zal hun immense invloed voortdurend een bron zijn van verwondering.

FAQs

Wat waren de twee belangrijkste goden van de Vikingen?

De bekendste goden van de Vikingen zijn Odin en Thor.

Welk soort technieken gebruikten de Vikingen in hun veldslagen?

De meest gebruikte vechttechniek van de Vikingen was de ‘shieldwall’.

Waar is het bedrijf Viking Cruises begonnen?

Viking Cruises is begonnen in het land van de Vikingen, Zweden.

Waar bevinden zich sommige belangrijke monumenten gebouwd door de Vikingen?

Sommige belangrijke monumenten gebouwd door de Vikingen kunnen nog steeds worden gevonden in Noorwegen.

Wat zijn sommige bekende films over de Vikingen?

Sommige bekende films over de Vikingen zijn The Vikings, The 13th Warrior, et Orion, Outlander, The Long Ships en Valhalla Rising.