Hoe werken sinussen?

De sinussen zijn een belangrijk onderdeel van ons lichaam dat al sinds de oudheid door de mens gebruikt wordt. Ze zijn een kostbaar geschenk van de natuur en beschermen ons tegen schadelijke ziekteverwekkers. Maar welke functies hebben de sinussen precies en hoe werken ze?

Hoe een sinus wordt gevormd?

Een sinus bestaat uit luchtgevulde holten die omringen diepgewortelde klieren in onze neusholtes. De neusholte is gevormd door het skelet van ons hoofd dat deze holte heeft gecreëerd. Deze holte is verdeeld in twee delen; de linker- en rechterneusholte. Binnen deze holte zitten verschillende klieren waar sanctiesuiten en een mucoide laag worden geproduceerd.

De functie van sinussen

De sinussen hebben tal van belangrijke functies. Allereerst helpen ze bij het filteren van lucht die we inhaleren. Door middel van de mucoide laag die de sinussen afscheiden worden schadelijke bacteriën, stof en pollen uit de lucht gefilterd voordat ze in ons lichaam terecht komen.

Daarnaast helpen de sinussen bij het reguleren van onze lichaamstemperatuur en zorgen ze voor een goede luchtvochtigheid. Ook verhinderen ze het primaire binnendringen van ziekteverwekkers.

Ten slotte worden sinussen gebruikt om geluid te dempen en helpen ze ons met spreken.

De herkomst van de sinus naam

De naam ‘sinus’ komt van het Latijnse woord ‘sinus’ dat gekromde opening betekent. Het is een ander woord voor rivierarmen of baaien. De herkomst is gekoppeld aan de meanderende vorm van de neusholte die stromingen creëert die lucht verplaatsen en filteren.

De verschillende soorten Sinuses

Er zijn verschillende soorten sinussen afhankelijk van hun locatie in ons lichaam. De meest voorkomende sinussen zijn de prefrontale sinussen die gevestigd zijn in de bovenste neusbijholte, de ethmoidsinussen die in de buitenste neusbijholte gevestigd zijn en de maxillaires sinussen die in de onderste neusbijholte zijn gevestigd.

Gevolgen van sinusproblemen

Sinussen kunnen geïnfecteerd raken door bacteriën of een verstopping ervaren die veroorzaakt wordt door allergieën of vingertoppen. Sinus infectie, ook wel sinusitis genoemd, is het gevolg van een geblokkeerde sinus die de lucht die eromheen staat niet meer kan verplaatsen.

Sinussen die geïnfecteerd of verstopt zijn, veroorzaken pijn en druk rond de ogen, neus en voorhoofd. Andere symptomen kunnen hoofdpijn, kiespijn, hoesten, neusverstopping en geelgroen slijm zijn.

Manieren om sinusproblemen te bestrijden

Er zijn verschillende manieren om sinusproblemen te verlichten. Ten eerste, als de infectie veroorzaakt wordt door bacteriën, kan antibiotica worden gebruikt om ze te bestrijden. Ten tweede, is het aan te raden om meer te drinken, een warm kompres op het verbonden gebied aan te brengen, pepermuntolie te gebruiken voor een decongestieve werking en een goede hygiëne te behouden. Ten derde, als er allergie vlagen aanwezig zijn, kan geïsoleerd gewerkt worden om een allergievrije omgeving te creëren.

Sinussen rechtstreeks affecteren?

Er zijn verschillende manieren waarop sinussen kunnen worden beïnvloed. Ten eerste, kunnen sinussen worden verstopt als gevolg van een allergische reactie die veroorzaakt wordt door stuifmeel, stof of huidschilfers. Ten tweede, kunnen sinussen worden geïnfecteerd, wat tot sinus congestie en sinus druk leidt. Ten derde, kan roken de sinussen irriteren waardoor pijn en ongemak wordt veroorzaakt.

Hoe kunnen sinussen Permanente schade oplopen?

Sinussen permanent schaden kunnen optreden als gevolg van chronische infecties of ernstige allergische aandoeningen. In gevallen dat het gewricht dat de sinus naar de neusgaten verbindt, verstopt raakt, kan er schade aan de neuskraakbeen optreden.

Deze schade kan leiden tot een verminderde luchtflow, waardoor eerdergenoemde pijn, ongemak en druk rondom de ogen en neus optreedt. Het is belangrijk om de lucht die naar de neus toegaat vrij te maken en bacteriën uit de omgeving te verwijderen, zodat de sinussen in optimale conditie blijven.

Hoe kan een sinus behandeld worden?

Behandeling van een geïnfecteerde of verstopte sinus kan door middel van homeopathie, antritis of medicijnen worden uitgevoerd. Homeopathie omvat het gebruik van bepaalde planten of herbiciden om symptomen te verlichten, terwijl antritis-vieringen ervoor zorgen dat het gebied open wordt gehouden.

Medicijnen die worden gebruikt om sinussen te behandelen, zijn onder andere decongestiva, antimicrobiële middelen en actuele corticosteroïden. In gevallen waar medicijnen niet effectief zijn, kan een chirurgische ingreep nodig zijn.

Elimineren van allergieen die zorgen voor sinusproblemen

Allergieën die zorgen voor sinusproblemen kunnen worden geëlimineerd door het gebruik van antihistaminica, zoals Cetirizine of Loratidine. Bovendien kunt u een luchtreiniger kopen om zorg te dragen voor easy breathing. U kunt ook bepaalde checklists gebruiken om te weten wat u moet doen als u allergisch voor specifieke elementen bent, zoals stuifmeel.

Voorkomen van Sinus problemen

Om sinusproblemen te voorkomen is het belangrijk om gezonde leefstijl en goede hygiëne te onderhouden. Daarnaast zijn hieronder 5 tips om sinusproblemen te voorkomen:

1. Vermijd stoffen die allergieën en irritaties veroorzaken

Houd uw omgeving zo vrij mogelijk van stoffen die uw neus kunnen irriteren, zoals sigarettenrook, stuifmeel, huidschilfers en stof.

2. Vermijd blootstelling aan extreme temperaturen of luchtvochtigheid

Blijf uit de buurt van extreme temperaturen of luchtvochtigheid. Buiten kunnen grote temperatuurverschillen en lage luchtvochtigheid optreden, waardoor de lucht te droog wordt.

3. Drink voldoende water

Het drinken van voldoende water is belangrijk. Het helpt de neus open te houden en infecties te verlichten. Het is ook goed om een warm kompres aan te brengen om mucusverdikkende stoffen te verminderen en pijn te verlichten.

4. Bovenste neusholte wassen

U kunt de bovenste neusholte wassen met zoutoplossing om infecties en ontstekingen te bestrijden.

5. Cruciaal voor een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging

Eet gezond en beweeg voldoende om gezond te blijven. Gezond eten kan helpen om immuniteit te verhogen en infecties of ontstekingen te voorkomen.

Conclusie

De sinussen spelen een belangrijke rol in ons lichaam. Ze filteren lucht voordat hij ons lichaam binnenkomt, regelen de luchtvochtigheid en temperaturen en helpen bij het dempen van geluiden. Hoewel sinuses kunnen worden geïnfecteerd of verstopt, kan het risico hiervan worden verminderd door een gezonde levensstijl, goede hygiëne en een laag blootstelling aan allergenen.

FAQs

1. Wat is een sinus?

Een sinus is een luchtgevulde holte die omringt diepgewortelde klieren in de neusholte. Deze holtes worden gebruikt om lucht te filteren, te regelen en te dempen.

2. Waarom zijn sinussen zo belangrijk?

Sinussen zijn belangrijk omdat ze ons helpen beschermen tegen ziekteverwekkers en ons helpen met onze ademhaling. Ze helpen ook met het regelen van de luchtvochtigheid en temperatuur in ons lichaam.

3. Welke symptomen zijn geassocieerd met geïnfecteerde sinussen?

Symptomen van geïnfecteerde sinussen omvatten pijn en druk rond de ogen, neus en voorhoofd, hoofdpijn, kiespijn, hoesten, neusverstopping en geelgroen slijm.

4. Welke behandelingen zijn er voor sinus probleem?

Behandelingen voor sinusprobleem omvatten homeopathie, antritis of medicijnen zoals decongestiva, antimicrobiële middelen en actuele corticosteroïden. In gevallen waar medicijnen niet effectief zijn, kan een chirurgische ingreep nodig zijn.

5. Hoe kan ik sinusproblemen voorkomen?

U kunt sinusproblemen voorkomen door gezonde leefstijl en goede hygiëne. Houd uw omgeving zo vrij mogelijk van stoffen die uw neus kunnen irriteren, blijf uit de buurt van extreme temperaturen of luchtvochtigheid, drink voldoende water, was de bovenste neusholte met zoutoplossing en eet gezond en beweeg voldoende.