In groep 2 van de basisschool beginnen sommige kinderen al interesse te krijgen voor lezen en rekenen. Ze leren hun naam schrijven en die van broertjes en zusjes en vriendjes. Ze leren tellen tot tien of zelfs al tot twintig. En er zijn kinderen die ook al leren dat 1+1 twee is en soms nog wat meer. Dwang is er niet en mag er op deze leeftijd ook nog niet zijn. Maar het is zeker niet verkeerd als een kind alvast kennis maakt met tellen en eenvoudige sommetjes.

Een goede start in groep 3

In groep 3 gaan kinderen pas echt aan de slag met rekenen. Tot die tijd is het puur spelenderwijs dat er alvast wat met cijfers wordt gedaan. Maar als een kind al een beetje snapt hoe het werkt is de kans groot dat de leerling het rekenen makkelijker oppakt. Sinds kinderen vanaf hun 4e jaar naar de basisschool gaan en er dus geen onderscheid meer is tussen ‘kleuterschool’ en ‘lagere school’ zoals vroeger, gaat de overgang nar echt leren rekenen een stuk makkelijker. Kinderen hebben in groep 3 niet meer de stress van een grote overgang. De kinderen in groep 2 gaan mee naar de volgende groep. En daarom is het leuk om in de laatste maanden van de kleuterklas alvast een beetje te proeven aan wat de kinderen in het volgende jaar te wachten staat.

Oefenen met Smartie

Ook leerlingen in groep 2 kunnen rekenen oefenen. De boekjes met opgaven voor rekenen groep 2 zijn uiteraard ook allemaal spelenderwijs. Kinderen kunnen nog niet of niet goed lezen dus er wordt uitsluitend gewerkt met afbeeldingen. Een boom en nog een boom is twee bomen. Een auto en een auto is twee auto’s. Op die manier ontdekken kinderen dat tellen niet iets abstracts is. Tot 10 kunnen tellen is leuk, maar als je geen idee hebt wat het verschil is tussen 3 en 7 dan schiet het natuurlijk nog niet echt op.

Moet een kind in groep 2 al leren rekenen?

Veel ouders maar ook leerkrachten vragen zich af of het wel nodig is om een kind al in groep 2 ‘lastig te vallen’ met rekenen. Is dat nu echt nodig? Ze kunnen hun hele leven nog leren. Dat is waar. Maar er zijn kinderen die er echt aan toe zijn om met rekenen aan de slag te gaan. Zeker een late leerling is soms al bijna 6 jaar als ze aan groep 3 beginnen. Dat kan een verschil zijn met een kind dat pas tegen de zomervakantie in groep 3 zijn 6e verjaardag viert. Er is niets mis mee om kinderen die duidelijk aangeven er aan toe te zijn alvast kennis te laten maken met simpele opgaven voor rekenen in groep 2. De leermethode van Smartie sluit naadloos aan bij die op de basisschool. Het kind zal dus leren rekenen zoals dat vanaf groep 3 wordt onderwezen.

Thuis alvast oefenen met rekenen

Wil je thuis alvast wat oefenen met rekenen met je kind in groep 2? Dan kun je de boekjes van Smartie bestellen. Dit kun je ook doen als er een kans is dat je kind het tempo in groep 3 misschien niet kan bijhouden. Alvast wat oefenen geeft het kind een voorsprong. Scholen kunnen de oefenboekjes Rekenen groep 2 bestellen om aan leerlingen aan te bieden die er aan toe zijn om alvast met eenvoudige sommen aan de slag te gaan.