Pleonasme: wat is het?

Mensen gebruiken vaak pleonasme, zonder dat zij het zelf doorhebben. Maar wat is een pleonasme eigenlijk precies? En waarom worden pleonasmes zo vaak gebruikt? In deze gids zullen we meer te weten komen over dit fenomeen en waarom veel mensen ervoor kiezen om het te gebruiken.

Wat is een pleonasme?

Een pleonasme is een herhaling binnen een zin waar het niet nodig is. Verschillende aspecten die binnen de zin worden herhaald, worden als een vorm van redundans beschouwd. Een pleonasme is dus een overtollige of dubbele zinsbouw waarin een woord of woordcombinatie wordt gebruikt waar duidelijk al een ander woord voor aanwezig is. Ook wordt pleonasme soms als een vorm van apologetie gebruikt, wat wil zeggen dat het een soort geruststelling is.

Waarom worden pleonasmes gebruikt?

Veel mensen kiezen ervoor om pleonasmes te gebruiken. Dit komt omdat pleonasmes vaak veel informatie bevatten in een korte ruimte. Omdat veel pleonasmes stilistische doeleinden hebben, helpen ze tegelijkertijd om zinnen losjes en minder formeel te laten klinken. Pleonasmes worden ook vaak gebruikt om expressie toe te voegen aan de zin.

Type pleonasmes

Er zijn veel verschillende soorten pleonasmes en elk type pleonasme heeft zijn eigen specifieke betekenis. Sommige pleonasmes kunnen worden gebruikt om teksten en conversaties te verfraaien, terwijl anderen veel informatie kunnen bevatten over een situatie of event.

De vanzelfsprekende pleonasme

De vanzelfsprekende pleonasme is een veelgebruikt type pleonasme wat betekent dat zinnen zo geschreven zijn dat ze te veel informatie bevatten. Dit gebeurt vaak onopzettelijk, omdat mensen iets proberen duidelijk te maken of proberen begrijpbaar te maken wat ze bedoelen.

De apologetische pleonasme

De apologetische pleonasme is een pleonasme dat wordt gebruikt om mensen te verontschuldigen wanneer ze iets fout hebben gedaan. Dit wordt vaak gedaan door mensen die niet willen lijken alsof zij geen schuld hebben aan hun daden.

De sarcastische pleonasme

De sarcastische pleonasme is een van de meest populaire pleonasmes en wordt vaak gebruikt voor ironische of sarcastische uitspraken. Dit type pleonasme gebruikt wordt om bijvoorbeeld de ander te laten weten dat je helemaal niet van plan bent om mee te werken of niet ingestemd hebt met een beslissing.

De overdreven pleonasme

De overdreven pleonasme is goed te herkennen aan extreme woorden zoals ‘branded’ en ‘high-end’. Deze woorden worden gebruikt om de kwaliteit of waarde van iets uit te drukken. Maar in de meeste gevallen hebben deze woorden geen waarde en worden ze alleen gebruikt om de ontvanger van de boodschap te beïnvloeden.

De natuurlijke pleonasme

De natuurlijke pleonasme is een van de meeste voorkomende typen pleonasmes. Deze worden vaak formeel gezien als een onregelmatigheid, maar worden ook regelmatig gebruikt in spreektalen. Sommige mensen kiezen ervoor om deze pleonasmes te gebruiken omdat ze hun boodschappen levendiger maken.

Oorsprong van pleonasmes

Pleonasmes zijn al sinds het oude Griekenland bekend. De oudste soorten pleonasmes die nu nog steeds gebruikt worden, werden al beschreven in het werk van Homerus, wat zich terug in de 8e eeuw voor Christus afspeelde. Pleonasmes zijn sinds die tijd ook door verschillende culturen gebruikt om algemene uitingen van gevoelens te weergeven, waardoor ze tot op de dag van vandaag veelgebruikt zijn.

Voordelen van pleonasmes

Pleonasmes kunnen erg bruikbaar zijn, omdat ze meer kunnen betekenen dan wat er letterlijk wordt gezegd. Soms zijn pleonasmes een goede manier om iets in minder woorden uit te drukken. Ook kunnen ze gebruikt worden om anderen te beschermen, bedotteren of een geintje maken.

Nadelen van pleonasmes

Hoewel pleonasmes soms een goede manier kunnen zijn om informatie over te brengen, kunnen ze ook nadelen hebben. Het gebruik van pleonasmes, vooral in officiële of formele situaties, is vaak ongepast. Het gebruik van pleonasmes kan ook leiden tot verwarring, omdat enkele personen er anders over kunnen denken.

Hoe kan ik pleonasmes vermijden?

Om pleonasmes te vermijden is het belangrijk om een goed begrip te hebben van de taal die je gebruikt. Omdat pleonasmes vaak meer oppervlakte-inhoud hebben dan nodig is, is het belangrijk om je gedachten en ideeën duidelijk en zonder verdere inflationaire uitdrukkingen te formuleren. Bovendien is het belangrijk om alleen de essentiële woorden te gebruiken bij het schrijven van je zinnen, zodat je pleonasmes kunt vermijden.

Conclusie

Pleonasmes kunnen een krachtige uitdrukkingmiddel zijn die worden gebruikt om verschillende bedoelingen mee te geven. Of pleonasmes nu geschikt zijn of niet, is afhankelijk van de situatie waarin je je bevindt. Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn dat pleonasmes bruikbaar kunnen zijn, maar ook tot verwarring kunnen leiden.

FAQs

Q: Wat is een pleonasme?

A: Een pleonasme is een herhaling binnen een zin waar het niet nodig is. Sommige pleonasmes worden gebruikt om teksten en conversaties te verfraaien, terwijl anderen worden gebruikt om expressie toe te voegen aan de zin.

Q: Waarom worden pleonasmes gebruikt?

A: Pleonasmes worden vaak gebruikt om boodschappen levendiger te maken. Ook worden pleonasmes gebruikt om expressie toe te voegen aan zinnen of om mensen te verontschuldigen in situaties waarin ze gefaald hebben.

Q: Zijn pleonasmes bruikbaar of ongepast?

A: Of pleonasmes nu geschikt zijn of niet is afhankelijk van de situatie waarin je je bevindt. In officiële of formele situaties kan het gebruik van pleonasmes ongepast zijn, terwijl in individuele boodschappen pleonasmes kunnen helpen bij het overbrengen van de boodschap.

Q: Hoe kan ik pleonasmes vermijden?

A: Om pleonasmes te vermijden is het belangrijk om een goed begrip te hebben van de taal die je gebruikt. Zorg ervoor dat je zinnen duidelijk vormgeeft en alleen de essentiële woorden gebruikt bij het schrijven van de zin.

Q: Wat zijn verschillende soorten pleonasmes?

A: Er zijn veel verschillende soorten pleonasmes, zoals de vanzelfsprekende, apologetische, sarcastische, overdreven, en natuurlijke pleonasmes. Elke pleonasme heeft zijn eigen specifieke betekenis en komt uit verschillende culturen.