Hoe word ik overprikkeld? Het verband tussen Stress en Overprikkeling

Stress is iets waar bijna iedereen mee te maken heeft in het dagelijks leven. Stress kan, als je er teveel mee worstelt, leiden tot overprikkeling. Overprikkeling komt in vele vormen voor, waarvan sommige nogal ongewone manieren zijn om te gaan met de druk van het leven. Er is een verband aan te wijzen tussen stress en overprikkeling. In dit artikel gaan we dieper in op het begrijpen van overprikkeling en hoe je kunt voorkomen overlast te ervaren.

Wat is overprikkeling?

Overprikkeling is een psychische aandoening waarbij je alle prikkels die je ervaart, vooral emotioneel, niet meer aankan. Dit kan zowel positieve als negatieve gevolgen hebben omdat het betekent dat alle soorten stress en emotie die je ervaart, worden versterkt. Als je overprikkeld bent, kan je gemakkelijk overbelast raken en vervallen in een psychologisch spirale van steeds meer verwarrende en negatieve gevoelens.

Wat is het verschil tussen stress en overprikkeling?

Stress is een fysiologische reactie waarmee het lichaam reageert op een positieve of negatieve stimulus. Dit wordt geregeld gezien als een mogelijke motivator voor productieve activiteiten zoals het afmaken van een project. Stress is echter een chemische wisselwerking die bijna iedereen in meer of mindere mate als een vluchtige emotie ervaart. Overprikkeld zijn betekent dat je deze stress te lang aanhoudt, waardoor het een doorlopend effect heeft op je gemoedstoestand en je prestaties.

De symptomen van overprikkeling

Er zijn een aantal symptomen die je helpen bepalen of of je overprikkeld bent. Sommige symptomen kunnen overeenkomen met anderen, wat voor verwarring kan zorgen over wat het beste is om te doen. Een aantal van de meest voorkomende symptomen van overprikkeling zijn:

Mentale Overbelasting

Je hersenen als het ware ‘short circuitten’ of direct uitgeput raken. Je vermogen om te concentreren of onderscheid te maken wordt sterk aangetast.

Verhoogde Gevoeligheid voor Stimuli

Je neemt irriterende geluiden en overmatige lichtinval ten onrechte als bedreigend waar.

Lage Weerstand

Je bent minder bestand tegen stress en je lichaam is vatbaar voor ziektes en andere ziekten.

Stemmingswisselingen

Je stopt met het geven van zorg aan anderen of interesse te tonen in wat je doet.

Pessimistisch

Je bent somber of hebt negatieve gevoelens over de situatie die je doorstaat.

Hoe kun je overprikkeld raken?

Hoewel er geen concrete aanwijzingen zijn voor een duidelijke oorzaak, wordt aangenomen dat het gevolg is van een chronische blootstelling aan stress en verandering. Dit kan fysieke of psychologische stress zijn. In ieder geval is de sleutel om overprikkeld te worden om overmatig veel te maken te hebben met stress waar je geen controle over hebt, gekoppeld aan de duur waarin dat gebeurt.

Hoe kun je overprikkeling verminderen?

Voor het verminderen van overprikkeling is het belangrijk om te weten wat de symptomen zijn en hoe je hier op kunt reageren. Dit betekent ook dat het nodig is om je of je omgeving te controleren als je denkt dat je overprikkeld bent. Het volgen van een aantal eenvoudige stappen kan je helpen bij het verminderen van de symptomen:

STEM je stressniveau

Het is belangrijk om je stressniveau te monitoren, en zo nodig kleine stappen te nemen om je omgeving en gedrag te veranderen.

MAAK tijd voor ontspanning

Neem regelmatig stukken tijd voor jezelf: een warme douche, yoga of een simpele wandeling kan wonderen doen om je stemming op te lichten.

SLEEP regelmatig

Het is belangrijk om voldoende nachtrust te krijgen, omdat Wist je dat het niet krijgen van voldoende slaap de emotionele kant van overprikkeling versterkt? Neem tussen de 6 en 8 uur per nacht.

BEZOEK een therapeut

Soms is er hulp nodig naast de bovengenoemde stappen. Veel mensen ervaren baat bij persoonlijke therapie om te leren hoe ze met situaties om moeten gaan die overprikkeling opwekken. Neem contact op met een gespecialiseerde therapeut.

Hoe kun je overprikkeling voorkomen?

Het is makkelijker voorkomen dan genezen, dus met de juiste preventietechnieken kun je het risico op overprikkeling verkleinen.

IDENTIFICEER prikkels

Wees je bewust van de factoren die je overprikkeling veroorzaken, zoals stresserende activiteiten, ongunstige werkomstandigheden of het verzorgen van huisdieren.

SCHEDULE tijd vrij van prikkels

Plan perioden waar je tijdens je dag vrij bent van prikkels. Dit geeft je de tijd om jezelf te herstellen.

LEER TIME MANAGEMENT

Verdeel je prioriteiten en taken over enkele periodes en plan wat je nodig hebt om je doelen te bereiken.

BEZOEK EEN DIERENARTS

Als je een huisdier hebt, zoek dan advies bij een dierenarts. Zij kunnen je helpen bij het verminderen van ongezond gedrag bij je huisdier of het adviseren over geschikte therapieën.

Over het algemeen

Overprikkeling kan ongecontroleerde schade aan je geestelijke gezondheid toebrengen. Gelukkig is er een aantal handige manieren om de symptomen van overprikkeling te vermijden en te helpen bij het verlagen van stress. De beste manier om overprikkeling te vermijden, is door een goede balans te vinden tussen stress en persoonlijke verzorging.

Conclusie

Stress kan als een positieve stimulans dienen, maar als het te veel, te vaak of te lang duurt, kan het ervoor zorgen dat je overprikkeld raakt. Daarom is het belangrijk dat je stappen neemt om je stress te verminderen, zoals controle over je omgeving, planning van tijd, bewustzijn van prikkels en ontspanning. Neem, indien nodig, professionele hulp of advies.

FAQ’s

1. Wat is het verschil tussen stress en overprikkeling?

Stress is een fysiologische reactie waarmee het lichaam reageert op een positieve of negatieve stimulus die meestal tijdelijke stress veroorzaakt. Overprikkeling is een psychische aandoening die optreedt bij het te lang aanhouden van stress waar je geen controle over hebt.

2. Hoe kun je overprikkeling herkennen?

De meest voorkomende symptomen van overprikkeling zijn mentale overbelasting, verhoogde gevoeligheid voor stimuli, lage weerstand, stemmingswisselingen en pessimisme.

3. Hoe kun je overprikkeling vermijden?

Om overprikkeling te vermijden moet je je bewust zijn van wat de symptomen zijn en hoe je hierop kunt reageren. Voorkomen is beter dan genezen, dus neem preventietechnieken om het risico op overprikkeling te beperken, zoals het identificeren van prikkels, het plannen van tijd vrij van prikkels, het oefenen van time management en het bezoeken van een dierenarts als je een huisdier hebt.

4. Wat is het beste om te doen als je overprikkeld bent?

Het verminderen van overprikkeling begint met een goede balans tussen stress en persoonlijke verzorging. Je kunt ook stappen ondernemen om je overprikkeling te verminderen, zoals je stressniveau controleren, tijd voor ontspanning maken, regelmatig slapen en een therapeut bezoeken.

5. Wat zijn de effecten van overprikkeling?

De effecten van overprikkeling variëren van persoon tot persoon en kunnen fysiek, emotioneel en sociaal zijn. Fysiek kunnen de effecten zijn dat iemand moeite heeft zich te concentreren op taken, een lage weerstand heeft, snel boos of prikkelbaar wordt, vermoeidheid of kortademigheid ervaart. Emotioneel kan iemand zich somber voelen, niet in staat zijn zich te concentreren of last hebben van stemmingswisselingen. Sociale effecten zijn onder meer het afschuwen van menselijke interactie, problemen met gezinsleden of het verliezen van interesse in activiteiten die voorheen bevredigend of nuttig waren.