Een schooladvies

Basisscholen zijn verplicht om de leerlingen in groep acht een objectieve eindtoets te laten maken. De meeste scholen kiezen daarbij voor de Cito-toets of de IEP toets. Ook de NIO toets wordt erkend als een objectieve eindtoets die kan dienen om een schooladvies te geven voor de middelbare school.

Daarnaast zijn er ook NIO toetsen die juist bedoeld zijn voor groep één, twee en drie. Deze toetsen helpen de leraar om te bepalen of de leerling wel in de juiste klas zit. Zo kunnen scholieren die ver voor- of achterlopen op hun jaargenootjes een groep naar boven of onder worden geplaatst voordat ze een leeftijd bereiken waarop dit een enorme impact heeft op hun sociale leven.

De NIO Toets als check

Wanneer scholieren een onverwachte uitslag krijgen bij het maken van de IEP of Cito-toets dan kan de school beslissen om bij deze scholier een NIO toets af te nemen als een soort ‘second opinion’. De NIO toets is wat korter en werkt net op een andere manier.

Daardoor kan het gebeuren dat de mogelijkheden van bijvoorbeeld een student met een aandachtstoornis beter naar voren komen. Als de resultaten van de NIO toets beter overeenstemmen met de indruk van de leraar en de wensen van de leerling dan kan het schooladvies voor de middelbare school erop afgestemd worden.

Oefenen voor de NIO toets

Voor veel kinderen is de eindtoets in groep acht overweldigend. Dat komt onder andere doordat ze niet gewend zijn aan de manier waarop de vragen worden gesteld. Vaak krijgen ze (te) veel informatie in de vraag waardoor ze overprikkeld raken en gaan twijfelen. Het is niet mogelijk om de vragen die ze krijgen bij de toets te oefenen.

Ze kunnen echter wel oefenen met de manier van vragen stellen die door deze toetsen wordt gebruikt. Om scholieren te helpen bij de voorbereiding op een NIO Toets hebben we bij Smartie lesstof samengesteld die dezelfde manier van vragen stellen hanteert. Je kind kan zo alvast wennen aan het maken van de toets waardoor de resultaten uiteindelijk vaak beter uitvallen.

Owl Age12 3