Wat is een motivatiebrief?

Een motivatiebrief is een formele brief die wordt gebruikt bij het aanvragen van een baan of plaatsing of bij het solliciteren naar een functie. Het is een beknopte verklaring van redenen waarom je het perfecte kandidaat bent voor de functie die je aanvraagt.

Waarom is een motivatiebrief belangrijk?

Een motivatiebrief heeft twee primaire functies. Ten eerste laat het de werkgever of het schoolbestuur zien welke vaardigheden je hebt die relevant zijn voor de betreffende baan of plaatsing. Ten tweede geeft het de lezer een beter inzicht in de motieven die je aansporen om de baan te aanvaarden als je wordt aangenomen. Een gedetailleerde en duidelijke motivatiebrief weerspiegelt je ambitie en geeft een goed beeld van wie je bent en wat je kunt bereiken.

Hoe schrijf je een goede motivatiebrief?

Er bestaan een aantal stappen die je kunt volgen om een motivatiebrief te schrijven.

Stap 1: Introductie

Begin de brief met een korte maar effectieve eerste zin. Geef aan waarom je de brief schrijft en welke functie je zoekt.

Stap 2: Verwijs naar je CV

Geef aan waarom je denkt dat je de perfecte kandidaat bent voor de functie. Verwijs naar je CV om je bewering te versterken.

Stap 3: Vermeld relevante vaardigheden

Vermeld je ervaring met betrekking tot de ervaring en kennis die verband houden met de betreffende baan. Benoem vervolgens je passie, interesse en motivatie.

Stap 4: Leg je motivatie uit

Leg je motieven uit waarom je de functie zoekt en welk doel je ermee voor ogen hebt.

Stap 5: Vermeld je beschikbaarheid

Geef aan dat je direct beschikbaar bent en in staat om te beginnen zoals vereist, dat wil zeggen fulltime, parttime of als freelancer.

Stap 6: Slot

Sluit je brief af met je contactgegevens en een bedankje voor het overwegen van je aanvraag.

Wat moet ik vermijden bij het schrijven van een motivatiebrief?

Als je een motivatiebrief schrijft, zijn er een aantal dingen die je moet vermijden.

Voorkom fouten en typo’s

Het is van cruciaal belang dat je brief vrij is van fouten en typos. Let op dat je geen taalfouten of orthografische fouten maakt.

Wees specifiek

Geef zo veel mogelijk details over je kwaliteiten en vaardigheden die direct relevant zijn voor de functie waar je naar solliciteert.

Wees niet arrogant

Wees bescheiden. Zelfs als je je bekwaam voelt voor de baan, is het belangrijk dat je niet arrogant lijkt.

Gebruik geen cliché’s

Wees origineel en bedenk nieuwe manieren om je verhaal te vertellen. Vermijd het gebruik van cliché’s.

Wees niet te algemeen

Wees specifiek bij het beschrijven van je motivatie. Geef concrete voorbeelden om je verklaring kracht bij te zetten.

Hoe lang moet een motivatiebrief zijn?

Het is belangrijk om je motivatiebrief kort en bondig te houden. Een standaard brief moet ongeveer een A4’je lang zijn, dus ongeveer 400-500 woorden. De lengte van de brief kan echter worden aangepast aan de functie waarnaar je solliciteert.

Conclusie

Een goed geschreven motivatiebrief is een essentiële factor als het gaat om het krijgen van een gewenste baan of opleiding. Een goede motivatiebrief toont aan dat je ambitieus bent en dat je geïnteresseerd bent in de functie. Bij het schrijven van een motivatiebrief, specificeer je vaardigheden en ervaringen relevant zijn voor de functie. Doe je best om fouten en typos te vermijden en om niet arrogant over te komen. Ten slotte, houd je brief kort en bondig, ongeveer 400-500 woorden.

FAQs

1. Kan ik persoonlijke informatie vermelden in een motivatiebrief?

Ja, je kunt persoonlijke informatie vermelden in een motivatiebrief, zoals je interesses en ervaringen die relevant zijn voor de functie waar je naar solliciteert.

2. Moet ik een career objective vermelden in een motivatiebrief?

Je career objective is niet verplicht, maar het is wel een goede manier om je lezer inzicht te geven in waar je naar toe wilt in je carrière.

3. Moet ik contactgegevens vermelden in een motivatiebrief?

Ja, het is belangrijk om je contactgegevens op te nemen in je brief. Geef je volledige naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres.

4. Wat is de beste manier om mijn motivatiebrief af te sluiten?

Je kunt je brief afsluiten met je contactgegevens en een bedankje voor het overwegen van je aanvraag. Dit laat zien dat je beleefd bent en interesse hebt in de functie.

5. Hoe lang moet een motivatiebrief zijn?

Houd je brief kort en bondig. Een standaard brief moet ongeveer een A4’je lang zijn, dus ongeveer 400-500 woorden.