Jeanne d’arc

Geschiedenis en belang van Jeanne d’Arc

Jeanne d´Arc is een legendarische Franse heldin die de geschiedenis heeft veranderd. Ze wordt ook wel “Joan of Arc” genoemd, maar de Franse spelling is het beste om haar naam mee te zeggen. Wie was ze, en waarom is ze zo beroemd? Laten we dieper ingaan op de geschiedenis van Jeanne d´Arc en waarom ze lang gevierd wordt.

De Jeugd van Jeanne d’Arc

Jeanne d’Arc werd geboren in Domrémy, een stadje in het noordoosten van Frankrijk in 1412. Haar familie was arm en haar vader was een akkerbouwer, dus het leven was moeilijk. Toen Jeanne twaalf jaar oud was, begon ze te horen dat ze voor een belangrijke taak was voorbestemd, zoals haar later verteld werd door Joachim, de heilige geest.

In 1429, toen Jeanne 18 jaar oud was, verzamelde ze een leger van honderdvijftig man om het Franse koninkrijk te beschermen tegen Engelse invallers die tegen de Franse kroon in opstand waren. Met haar opwinding, heldhaftigheid en spirituele kracht diviseerde ze het Engelse leger en nam ze parijs in.

Jeanne’s Overwinning

Jeanne leidde het Franse leger naar de overwinning bij de slag bij Orléans, waardoor Parijs en Charles VII uit de handen van de Engelsen bevrijd werden. Symbolisch was de overwinning een teken van hoop en verandering voor het Franse volk, omdat de Engelsen het Franse koninkrijk hadden bezet voor meer dan tweehonderd jaar. Wat begon als een verzet tegen het Engelse leger, eindigde met de verjaardag van Charles VII in Reims waar hij gekroond werd tot koning van Frankrijk.

De Dood en Martelaarschap van Jeanne D’Arc

Na haar overwinningen werd Jeanne gevangengenomen door de Engelsen en vervolgens overgeleverd aan de Inquisitie voor ketterij. Ze werd veroordeeld tot de brandstapel en stierf dapper en rustig. Na haar dood in 1431, werd Jeanne d’Arc aanbeden als een martelaar en heldin, en haar naam staat nu synoniem met Franche trots en onverzettelijkheid.

Haar Erfenis Bewonderd in de Internationale Cultuur

Door de jaren heen werd Jeanne’s erfenis tot ver over de landsgrenzen gevierd. In 1915 werd ze door de Paus toegewijd als een christelijke martelaar, en op 18 mei 1920 werd ze heilig verklaard door de kerk. Bovendien is er jaarlijks een nationaal feestdag, op 8 mei, dat haar gedenkt als Franse Nationale Heldin. Toenemend wordt Jeanne’s principes van persoonlijke moed en onverzettelijkheid uit de geschiedenis voortgezet in de moderne samenleving.

Jeanne als Voorbeeld in de Kunst en Literatuur

Jeanne d’Arc is wereldberoemd geworden door verschillende media, zoals kunst, literatuur en film. Filmmakers voelen zich aangetrokken tot de heldendaad en het spirituele achtergrond van Jeanne. Er zijn al vele films gemaakt over haar leven, waaronder een beroemde titel geregisseerd door Carl Theodor Schindler met in de hoofdrol de beroemde actrice Renee Falconetti in 1928 genaamd “The Passion of Joan of Arc”.

Jeanne D’Arc in de Hedendaagse Cultuur

Tegenwoordig staat Jeanne d´Arc centraal in verschillende culturele kunstvormen. Haar spoor is te volgen in muziek, liefdadigheidswerk en kleine bedrijven. Beroemde kunstenaars, zoals Ella Fitzgerald, hebben muziekstukken over haar leven geschreven, en schilders hebben schilderijen gemaakt die haar poëtische leven illustreren.

Waarom is Jeanne D’Arc Beroemd Geworden?

Sinds we Newstories over Jeanne d’Arc tot leven hebben gebracht, is ze een eeuwenoude heldin geworden. Veel mensen voelen zich aangetrokken tot haar legende, omdat ze een persoon was die alles op het spel zette om zijn principes te verdedigen. Hoewel haar mislukte missie het leven koste, toonden vele volkeren respect hiervoor door haar herinnering in het hart te houden.

Leren van Jeanne D’Arc

Leren van het leven en erfgoed van Jeanne d´Arc is essentieel. Ze liet ons zien dat moed niet alleen is tijdens oorlogstijd, maar ook in de duistere momenten in het leven. We kunnen haar leven bestuderen als een symbolische reis, die dapperheid en het verlangen om te boven te komen aantoont.

Symbolisme Van Jeanne D’Arc

We kunnen het geschiedenisverhaal van Jeanne d´Arc als een metafoor zien voor onze hedendaagse maatschappij. Met haar onvoorwaardelijke liefde voor de Franse kroon, liet ze ons zien dat je principes kunt verdedigen tegen alle obstakels. Als symbolische krijgerin toont ze ons dat je met waarde en passie iets kunt bereiken.

Boodschap van Hoop

Hoewel Jeanne d’Arc als een held wordt gezien, was ze ook een menselijke verliezer. In het gezichtsveld van vervolging en martelaarschap, was haar ijzeren gezindheid en de wil om te volharden een boodschap van hoop voor de Franse natie te midden van krijgshaftigheid en verwarring.

De Impact van Jeanne op de Toekomst

Als francophone natie hebben we geleerd dat er geen limiet is aan wat iemand kan bereiken als men vastberaden is. Dit inspireerde meerdere generaties om hun verlangens na te streven en ondanks de omstandigheden gedreven te blijven.

Conclusie

Jeanne d’Arc is een icoon van moed en herinnering, wat betekent dat we ons altijd moeten herinneren wat ze voor de Franse natie heeft gedaan. Haar legende is eeuwenoud, maar haar waardigheid blijft bestaan. Haar verhaal van offer en gebeden is een inspirerend verhaal voor moderne generaties.

FAQs

1. Hoe oud was Jeanne D’Arc toen ze stierf?

Jeanne d’Arc was 19 jaar oud toen ze in 1431 op de brandstapel stierf.

2. In welk jaar werd Jeanne d’Arc gemarteld?

Jeanne d’Arc werd gemarteld in het jaar 1431 na haar veroordeling voor ketterij.

3. Wie kroonde Charles VII tot Koning van Frankrijk?

Jeanne d’Arc kroonde Charles VII tot Koning van Frankrijk tijdens een ceremonie in Reims.

4. Waarom wordt Jeanne D’Arc gezien als een heldin?

Jeanne d’Arc wordt gezien als een heldin omdat ze het Franse volk verdedigde tegen Engelse invallers en Charles VII kroonde als Koning van Frankrijk.

5. Welke films zijn er gemaakt over het leven van Jeanne D’Arc?

Er zijn vele films gemaakt over het leven van Jeanne d’Arc, waaronder “The Passion of Joan of Arc” uit 1928 met Renee Falconetti in de hoofdrol.