Groep 7 rekenen

In groep 7 wordt het rekenen van de leerlingen verder ontwikkeld. Ging het tot dan toe nog vooral om het simpel maken van sommen, vanaf groep 7 komen daar meer praktische toepassingen bij. In dit schooljaar leren de kinderen te rekenen met geld, afstanden, gewichten andere eenheden. Deze praktische toepassingen hebben ze in het latere leven uiteraard volop nodig, zowel bij het doen van een vervolgopleiding als in een baan. Er komt in groep 7 qua rekenen veel op de kinderen af. Sommigen pikken het zonder moeite op, anderen hebben er meer moeite mee.

Aan de slag met gewichten en afstanden

In groep 7 gaan de kinderen aan de slag met het leren rekenen in afstanden en gewichten. Hoeveel meter is een kilometer is nog wel te doen. Maar afstanden bij elkaar optellen die bestaan uit kilometers, meters en centimeters wordt al ingewikkelder. Net zoals de afstand tussen plaatsen uitrekenen of berekenen hoe lang je er over doet om van A naar B te komen als je met een bepaalde snelheid reist. Dit soort vaardigheden zullen kinderen die rekenen leuk vinden feilloos oppikken. Zij die wat minder goed zijn met cijfers moeten daar misschien wat mee geholpen worden.

Goed met geld omgaan

Goed met geld kunnen omgaan is een kwestie van jong geleerd is oud gedaan. Niet alleen privé, maar ook in tal van andere situaties is goed kunnen rekenen met de euro heel belangrijk. Natuurlijk hoeft een kind van 11 of 12 jaar nog niet te budgetteren. Maar het is wel belangrijk om te kunnen uitrekenen wat je van je zakgeld wel en niet kunt betalen. En die vaardigheid komt dan later weer prima van pas op het voortgezet onderwijs of als het kind een zaterdagbaantje krijgt en zijn eigen geld gaat verdienen.

Hulp bij groep 7 rekenen

Het kan gebeuren dat een kind het groep 7 rekenen niet kan bijbenen. Er komt nogal wat extra vaardigheid bij in dit jaar. Van simpelweg sommen maken moet er nu ineens praktisch worden nagedacht. Niet ieder kind maakt die overstap heel gemakkelijk. Smartie biedt daarom ondersteunend lesmateriaal voor rekenen in groep 7. De vraagstelling van de opdrachten is gelijk aan die van de toetsing van onder andere Cito en DIA. Als de leerling in groep 7 een toets voor rekenen maakt zal de wijze van vraagstelling dus overeenkomen met de opdrachten van Smartie.

Owl Age12 3

Groep 7 rekenen wordt pas echt leuk met Smartie

Met behulp van de rekenopdrachten van Smartie wordt groep 7 rekenen leuk voor iedereen. Kinderen die wat meer moeite hebben met de lesstof worden hiermee extra ondersteund en gestimuleerd. Vaak is het zo dat als het kind het rekenen met gewichten, tijden en valuta eenmaal snapt, het niveau met sprongen vooruit gaat. De docent kan de vorderingen die met Smartie worden gemaakt bijhouden in het LVS (Leerlingvolgsysteem). De boekjes zijn voor scholen ook als PDF te bestellen. De lesstof mag dan aan meerdere leerlingen beschikbaar worden gesteld. Daarnaast is er de Smartie app. Die kan door leerlingen worden gebruikt op een computer of tablet, zowel thuis als op school.