Mahatma Gandhi – De Vredelievende Strijder
Mahatma Gandhi wordt vaak beschreven als een van de grootste helden die de wereld ooit gekend heeft. Ondanks de enorme druk die op hem stond, weigerde hij om daaronder te bezwijken en stond hij altijd klaar voor wat hij belangrijk vond. Vanaf zijn jeugd sprak Mahatma’s aanhoudende dienstbaarheid, hij was gedreven door zijn principes en hij toonde al zijn leven lang dat hij niet alleen de wereld wilde veranderen, maar dat hij de wereld wilde verbeteren. In deze blogpost discussiëren we waarom hij zo’n iconische figuur is geworden, wat zijn principes waren en hoe hij deze in de praktijk deed, en we verkennen hoe we zijn leringen vandaag de dag in ons leven kunnen toepassen.
De Jeugd van Mahatma Gandhi
Mahatma Gandhi werd op 2 oktober 1869 geboren in Porbandar, India. Zijn vader, Karamchand Gandhi, was een politiek adviseur voor de lokale prinsen en diende meer dan twee decennia als de prime minister van Porbandar. voordat hij zich bij zijn vrouw bij het zoeken naar spiritualiteit aansloot. Ondanks zijn religieuze achtergrond hoefde Mahatma niet te conformeren met de goddelijke beginselen en mocht hij ook studeren aan de universiteit. Na zijn schooltijd ging Mahatma naar Engeland om te studeren aan de Inner Temple, waar hij in 1891 zijn diploma als advocaat ontving.
Gandhi’s Begin in de Politiek
Toen Mahatma in Engels-India terugkeerde, was hij sterk gepassioneerd over de verbetering van de sociale en politieke situatie. Na een aantal geruchtmakende rechtszaken showde hij het imperialisme en het onrecht waartegen mensen in India werden aangevallen. Na beduidende successen als advocaat, ging Mahatma uiteindelijk de politiek in, en vocht hij voor de rechten van boeren, sikh’s en andere minderheden in de natie.
Het Satyagrahabeweging
Naarmate de jaren verstreken raakte Mahatma steeds meer gepassioneerd over de onrechtvaardigheid die de Britse regering aan de Indianen aandeden. In 1920 startte hij de Satyagrahabeweging om de vrijheid van India te eisen. De Satygrahabeweging stond voor een heel nieuw principe, waarin de aanhangers weigerden om geweld te gebruiken, maar in plaats daarvan hun eerste zouden staan voor hen. De beweging was een groot succes en sprak tot miljoenen mensen over de hele wereld.
De Principe’s van Mahatma Gandhi
Mahatma was een fervent voorstander van de waarden van vrede, verdraagzaamheid en gerechtigheid. Hij geloofde erin dat geweld niet wordt gerechtvaardigd, maar dat elke persoon het recht heeft om bepaalde rechten te verdedigen. Uit deze filosofie evolueerde de non-coöperatiebeweging, ook wel bekend als ‘Ahimsa’ (Gandhi’s gedachtengoed), of de weigering om te luisteren naar wat de overheid zei, of het dwingen van een verandering door passief verzet.
Het Verspreiden van Wijsheid
Gandhi dacht dat naast vrede en rechtvaardigheid, er een reële behoefte was aan reflectie en opleiding. Daarom creëerde hij tal van instellingen waar iedereen kon leren over diverse vakken. Overal maakte hij zijn leerlingen deel van discussies, internationaal denken, yogales en vredesconferenties.
De Verwezenling van Mahatma Gandhi
Mahatma Gandi’s leven straalde zo veel liefde, hoop en vrede uit dat hij een echte inspiratiebron is geworden voor miljoenen mensen. Momenteel gebruiken veel mensen zijn beginselen nog steeds als een instrument om veranderingen aan te brengen in de wereld. Er zijn verschillende leringen van Gandhi die mensen nog steeds toepassen, zoals de waarden die hij vooropstelde, zoals eerlijke handel, vooruitgang, verdraagzaamheid, oefeningen voor het maken van vrede en meditatie.
Hoe We Vandaag de Dag de Leringen van Mahatma Gandhi Kunnen Toepassen
De leringen van Mahatma Gandhi zijn nog steeds relevant en van toepassing in ons hedendaagse leven. Het is een gedachtengoed dat ieder van ons zou moeten volgen. Letterlijk betekent non-coöperatie weigeren om mee te doen aan onrecht, we vergeten vaak dat de veranderingen waar we voor staan beginnen bij onszelf. We moeten deze beginselen in ons dagelijks leven toepassen, daarom raden wij iedereen aan om concepten als meditatie, vredesconferenties, yogales, nederigheid en verdraagzaamheid toe te passen. Als iedereen dat doet, kan er een betere wereld gecreëerd worden.
Conclusie
Mahatma Gandhi was een krachtige stem voor gerechtigheid, vrijheid, vrede en verdraagzaamheid. Zoals hij zei: “Het licht dat in je binnenste brandt is veiliger dan het licht dat de wereld biedt”. Hij was een man met principes en waarden die uitstralen naar heel de wereld. We zouden moeten streven ernaar om zijn waarden in het dagelijks leven toe te passen, zodat we niet alleen de wereld veranderen, maar ook verbeteren.
FAQs
Wat was Mahatma Gandhi’s opvatting over geweld?
Mahatma Gandhi was een voorstander van non-cooperatie en vredesbeginselen. Hij geloofde dat geweld nooit de juiste route is om de situatie te veranderen.
Hoe begon Mahatma’s politieke carrière?
Mahatma Gandhi begon zijn politieke carrière door te strijden tegen imperialisme en het onrecht waaraan mensen in India werden onderworpen. Hij startte de Satyagrahabeweging om de vrijheid van India te eisen.
Welke leringen heeft Mahatma Gandhi ons achtergelaten?
Mahatma Gandhi heeft ons enkele krachtige leringen achtergelaten, zoals vrede, verdraagzaamheid, gerechtigheid, eerlijke handel, vooruitgang, verdraagzaamheid, oefeningen voor het maken van vrede en meditatie.
Hoe kunnen we de leringen van Mahatma Gandhi tegenwoordig toepassen?
We kunnen de leringen van Mahatma Gandhi tegenwoordig toepassen door de beginselen van non-coöperatie en nederigheid toe te passen, door vriendelijkheid te tonen aan anderen, door te mediteren, en door meer te streven naar verdraagzaamheid en vrede.
Waarom was Mahatma Gandhi zo een iconisch figuur?
Mahatma Gandhi was een iconisch figuur omdat hij altijd vrede nastreefde in een wereld die vrijwel altijd werd veranderd door haat en geweld. Hij was een man met krachtige principes en waarden die een diepe, duurzame indruk heeft nagelaten op miljoenen mensen.