Columbus

Columbus: De Ontdekkingsreis van een Leven

Het verhaal van Columbus’ reizen heeft generaties door de eeuwen heen geïnspireerd. De legendarische explorer veranderde niet alleen de loop van de geschiedenis, maar voegde ook nieuwe verhalen toe aan de wereld. Maar wat is eigenlijk precies de geschiedenis van Columbus en wat heeft hij gedaan om de wereld te veranderen? Dit artikel geeft een overzicht van Columbus’ leven en bekroningen, en zal beschrijven welke gevolgen zijn ontdekkingsreis had.

Wie was Columbus?

Christopher Columbus werd geboren in 1451 in het stadje Genua, Italië. Al op jonge leeftijd werd de jonge Christopher gebeten door de veroveringsdrang en voer hij talloze reizen langs de kusten van West-Afrika uit. Hij was daarbij geïnspireerd door de verhalen over verwoonde Handelsvluchten die Azië aandoeten om kostbare handelswaren zoals specerijen, goud en edelstenen te verkrijgen. Columbus was ervan overtuigd dat hij, door het nemen van een route zuidwaarts, ook Azië zou kunnen bereiken – iets dat tot dan toe alleen via zeer lange routes rondom Afrika mogelijk was.

Columbus en de Spaanse Kroon

Columbus ging in 1486 naar het Spaanse hof met zijn idee voor de zuidwaartse route en vroeg de Spaanse koningen om financiële steun voor de expeditie. Ondanks dat de koningen erg vermomd waren, besloten ze uiteindelijk om Columbus te ondersteunen. In juli 1492 vertrok Columbus met drie schepen, de Santa Maria, de Pinta en de Niña, om op ontdekkingstocht te gaan. De expeditie bleef 970 dagen weg met vaste rekendat de kust te bereiken in slechts een paar dagen.

Aankomst in de Nieuwe Wereld

Uiteindelijk landde Columbus met zijn expeditie op 12 oktober 1492 op wat nu bekend staat als San Salvador. Columbus en zijn bemanning werden daar verrast door de afwezigheid van Aziatische macht en zagen in plaats daarvan nieuwe landschappen, inheemse stammen, tropische vruchten en vele andere ongeziene wonderlijkheden.

Gevolgen van de Expeditie

De expeditie van Columbus resulteerde in de kolonisatie van wat nu de Verenigde Staten van Amerika, de Dominicaanse Republiek, Puerto Rico en Cuba omvat. Gedurende de kolonisatie veranderde de overgang van autonome economische levensvormen naar staatssystemen de manier waarop inheemse stammen leefden, waarbij talloze mensen werden geslagen voor hun vastberadenheid om hun tradities te behouden.

Escalatie van Spanje’s kolonisatie gedurende de 18e eeuw leidde uiteindelijk tot de oprichting van een sterke fiscale staat, de beginselen waarvan nog steeds standhouden en waarvan landen nu nog steeds gebruik maken om een evenwichtige grensbewaking en technische innovaties te garanderen. Een ander direct gevolg is dat de reizen van Columbus de Westerse landen voorzag van een enorme hoeveelheid kennis, technologieën, handelswaren en culturele praktijken, die uiteindelijk de industriële revolutie inluidde.

Columbus’ begrafenis

Na het leven van de meest beroemde explorer aller tijden, stierf Columbus op 20 mei 1506. Als gepensioneerd kolonel van de koninklijke garde, werd hij begraven in het koninklijk paleis in Sevilla, Spanje. Door de aangehaalde gevolgen van de reizen van Columbus, is het logisch dat hij ook bekend staat als de ‘Vader van de Verkenningen’.

Columbus Vandaag

Hoewel er geen twijfel kan bestaan dat de reizen van Columbus de wereldgeschiedenis bleven inspireren, zijn er in recente tijden tegenstanders gekomen tegen de veroveringen van de explorer. Velen vinden dat reformen noodzakelijk zijn om de impact van Columbus op de wereldgeschiedenis goed te maken en dat er maatregelen moeten worden genomen om de rechten en culturen van inheemse volkeren te eerbiedigen.

Columbus in het heden

Columbus’ verhaal blijft een onvergetelijk verhaal en wordt wereldwijd bezongen in het kleurrijke en folkloristische universum van de Spaanse cultuur. In Amerika hebben verschillende steden en staten Columbus een gedenkwaardigheid geschonken door verjaardagen te vieren ([Dia de los Reyes Magos)] (https://en.wikipedia.org/wiki/D%C3%ADa_de_Reyes_Magos) in december en jaarlijkse feestdagen op 12 oktober.

Musea en Monumenten Regelmatig door Columbus geïnspireerd

Er zijn vele monumenten en musea die regelmatig door Columbus worden herinnerd en geëerd. In Genua, Italië, werd in 1992 ter gelegenheid van het 500-jarig bestaan van Columbus’ ontdekkingsreis een standbeeld van de explorer opgericht. Andere regelmatige erkenningen van Columbus zijn te zien in folkloristische populaire cultuur, zoals in de musicalfilm [The Private Life of Christopher Columbus] (https://en.wikipedia.org/wiki/The_Private_Life_of_Christopher_Columbus), die de echtscheiding voordoet tussen de explorer en zijn schipgenoten.

Herdenkingen van Columbus’ ontdekking

In de Verenigde Staten vieren veel staten en steden jaarlijks een “Columbus Day” om herinneringen aan de explorer te verduurzamen. De dag is gewijd aan herdenking, èn verering van Columbus. Hoewel de dag in elke staat anders wordt gevierd, vormen ceremonies in standbeelden, recreëren van de originele expeditie en het ervaren van de door Columbus achtergelaten culturele en historische landmerken gevierd door een breed scala aan locaties wereldwijd.

Conclusie

Christopher Columbus’ leven was een bijzondere en bijzonder inspirerende reis vol verhalen, legenden en kolonistische veranderingen die de wereld gebruiken tot op de dag van vandaag. Hoewel er veel tegenstand is geweest tegen de reizen van Columbus, respecteren vele mensen nog steeds de geschiedenis en de betekenis van Columbus vandaag de dag.

FAQ’s

Wat heeft Columbus geleverd?

Columbus heeft de Westerse landen voorzien van een enorme hoeveelheid kennis, technologieën, handelswaren en culturele praktijken die uiteindelijk leidden tot de industriële revolutie.

Waar verbleef Columbus op zijn einde?

Columbus stierf op 20 mei 1506. Als gepensioneerd kolonel van de koninklijke garde, werd hij begraven in het koninklijk paleis in Sevilla, Spanje.

Wordt er een herdenking gehouden voor Columbus?

Ja. In de Verenigde Staten vieren veel staten en steden jaarlijks een “Columbus Day” ter herdenking én verering van de explorer.

Hoe worden de reizen van Columbus herinnerd?

Er zijn verschillende monumenten en musea die door Columbus worden geëerd. In Genua, Italië, werd ter gelegenheid van het 500-jarig bestaan van Columbus’ ontdekkingsreis een standbeeld van de explorer opgericht.

Wat waren de gevolgen van de reizen van Columbus?

De expeditie van Columbus resulteerde in de kolonisatie van wat nu de Verenigde Staten van Amerika, de Dominicaanse Republiek, Puerto Rico en Cuba omvat. Gedurende de kolonisatie veranderde de transition van autonome economische leefvormen naar staatssystemen de manier waarop inheemse stammen leefden, waarbij talloze mensen werden geslagen voor hun vastberadenheid om hun tradities te behouden.