Celsius – Wat is Het en hoe wordt het Gemeten?
Velen van ons hebben ongetwijfeld hun hele leven al te maken gehad met het Celsius is thermische schaal. Maar heb je ooit meer geleerd over deze schaal dan dat hij iets met “warmte” te maken heeft? Waar komt de Celsius thermische schaal vandaan, hoe wordt hij gemeten en wat is het verschil met andere schalen? In deze handleiding zullen al deze vragen beantwoord worden, zodat je beter begrijpt waarom de Celsius zo populair is geworden.
Wat is Celsius?
Celsius, afgekort als “C”, is een thermische schaal die oorspronkelijk werd gepropageerd door het Zweedse wetenschappelijk genootschap in 1742. Afhankelijk van de context kan “Celsius” zowel verwijzen naar de schaal als naar de huidige “graden Celsius”: het meest populaire manier om de temperatuur te meten. Celsius verwijst ook naar de vroegere termen, bijvoorbeeld de “centigrad” en de “Reaumur”.
Celsius: Hoe wordt het Gemeten?
Celsius wordt gemeten door de kookpunt van water bij normale drukwaarden, evenals de vriespunt van het water, elk als één punt van de schaal te beschouwen, met de schaal verdeeld in tussenliggende graden. De kookpunt van het water staat beter bekend als 100°C, terwijl de vriespunt 0°C is. Hiermee is een Celsius thermische schaal gemakkelijk te begrijpen en biedt het een standaard manier om de temperatuur te meten met de formule:
Graden Celsius (C) = (Fahrenheit – 32) ÷ 1.8
Celsius: Verschillende Versies
Over de hele wereld is de Celsius thermische schaal verspreid geworden, maar er zijn ook verschillende versies van het systeem. Het meest courante verschil in de schaal, is de relatie tussen verdampingspunt en vriespunt van water, waar de Fahrenheit schaal andersom is. Daarnaast zijn er verschillende variaties van de thermische schaal zoals de Kelvin schaal met een vriespunt van 273.15K.
Celsius Thermische Schaal vs. Fahrenheit Thermische Schaal
De Fahrenheit thermische schaal is ook een populaire manier om temperatuur te meten, hoewel het een verschillende formule heeft. De Fahrenheit thermische schaal is waarschijnlijk het meest populair in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De graden Celsius (C) en Fahrenheit (F) vinden deels hun oorsprong in twee verschillende wetenschappelijke studies. Dit verklaart waarom de graden Celsius en Fahrenheit verschillen en onderling niet te berekenen zijn.
Afzien van Celsius
Hoewel Celsius de meest courante manier is om temperaturen aan te geven, staan er ook andere opties tot je beschikking. Kelvin is een goed voorbeeld, en is rond de hele wereld alomtegenwoordig in de wetenschappelijke gemeenschap, omdat het een schaal zonder negatieve getallen heeft. Bovendien is het een schaal met kleine stappen tussen 0K en +273K, wat de zeer hoge temperaturen geschikt maakt voor wetenschappelijke berekenen.
Celsius in het Dagelijks Leven
Celsius wordt alom gebruikt in het dagelijks leven, in particular voor het meten van de temperatuur van de lucht of het weer. Hoewel Fahrenheit veel populairder is geworden in de VS, gebruiken de meeste landen Celsius als officiële standaard voor het meten van temperaturen. In fact, zelfs sommige bedrijven segmenten nog steeds hun producten op basis van de graden Celsius, zoals kleding en auto-airconditioners.
Celsius en Wetenschappelijk Onderzoek
Celsius wordt ook gebruikt in veel wetenschappelijke studies voor verscheidenheden aan experimenten zoals het meten van verwarming in omgekeerde cycli. Hiermee is de Celsius thermische schaal bijzonder geschikt voor intermediaire temperaturen. In sommige gevallen kan Celsius ook nuttig zijn, vooral in medische studies.
Voordelen van Celsius
Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van Celsius boven andere thermische schalen. Ten eerste is het bijzonder eenvoudig te begrijpen – 0°C is vriessnelheid en 100°C is kooksnelheid, waardoor het een logische manier is om temperaturen te meten. Daarnaast is de schaal gebaseerd op absolute zero, wat een absolute coördinatie biedt.
Nadelen van Celsius
Hoewel de Celsius thermische schaal bijzonder populair is geworden, zijn er ook een paar nadelen. Ten eerste is het niet bijster accuraat bij zeer hete en zeer koude temperaturen, waar de Kelvin schaal beter geschikt voor is. Bovendien is het verschil tussen graden Celsius en graden Fahrenheit een uitdaging om om te rekenen.
Inhoud opsomming – Celsius
H1 Afzien van Celsius
• Wat is Celsius?
• Hoe wordt Celsius gemeten?
• Verschillende versies van Celsius
• Celsius Thermische Schaal vs. Fahrenheit Thermische Schaal
• Afzien van Celsius
• Celsius in het Dagelijks Leven
• Celsius en Wetenschappelijk Onderzoek
• Voordelen van Celsius
• Nadelen van Celsius
Besluit
Celsius is een veelgebruikte thermische schaal voor het meten van temperatuur. De schaal is vooral praktisch voor het meten van temperaturen van 0°C tot 100°C. Hoewel het niet bijzonder accuraat is bij zeer hoge of zeer lage temperaturen is het een eenvoudige en veelgebruikte schaal over de hele wereld.
FAQ’s
1. Wat is het verschil tussen Celsius en Kelvin?
De Kelvin schaal heeft een vriespunt van -273.15 graden in plaats van 0°C (wat de Celsius schaal heeft), en is meer geschikt voor verscheidenheid aan hoge temperaturen dan Celsius.
2. Is Celsius onbetrouwbaar bij extreme temperaturen?
Celsius is niet zo accuraat bij extreme temperaturen als Kelvin schaal. De Kelvin schaal heeft meer kleine stappen tussen 0K en +273K en biedt daardoor meer nauwkeurigheid bij hete temperaturen.
3. Waar is Celsius meestal het meest nuttig?
Celsius is meestal het meest nuttig als het gaat om het meten van intermediaire temperaturen.
4. Waarom wordt Celsius over de hele wereld gebruikt?
Celsius wordt over de hele wereld gebruikt omdat het eenvoudig te begrijpen en gebruiken is en omdat het een wereldwijd erkende standaard schaal is voor het meten van temperatuur.
5. Hebben zowel Celsius als Fahrenheit hun oorsprong in wetenschappelijk onderzoek?
Ja, de graden Celsius (C) en Fahrenheit (F) hebben beiden hun oorsprong in twee verschillende wetenschappelijke studies.