Bewegend Leren: Wat is het?

Bewegend leren is een Engelse term die staat voor beweging gestuurd leren. De methode betreft het gebruik van beweging om leerprocessen te stimuleren. Het verhoogt niet alleen het leervermogen, maar verhoogt tevens de concentratie, bevordert sociaal-emotioneel leren en verbeterd fysieke gezondheid en prestaties. Bewegend leren biedt veel voordelen, voor zowel kinderen als volwassenen.

Hoe Bewegend Leren Werkt

Bij bewegend leren is het idee dat mensen leren beter met behulp van bewegings- en dansactiviteiten. Er zijn verschillende manieren waarop bewegend leren werkt.

Het eerste is door het verhogen van de fysieke activering. Als onze lichamen actiever zijn, is het gemakkelijker te focussen, te denken en om informatie in te slikken. Wedstrijden en beweging kunnen de hersenen helpen om informatie die wordt geleerd naar binnen te nemen.

Een andere manier waarop bewegend leren werkt, is door het verhogen van het algemene gevoel van welzijn. Door betrokken te worden bij dans en bewegingen, voelen mensen zich meer tevreden, waardoor ze motiveren om te leren. Het verhogen van hun emotionele gezondheid en het gevoel van welzijn, helpt mensen om dingen beter te begrijpen en te onthouden.

De derde manier waarop bewegend leren werkt is door het ontwikkelen van oplossingsgerichte vaardigheden. Door betrokken te zijn bij oefeningen die probleemoplossend vermogen en samenwerking verbeteren, en verschillende aanpakken te experimenteren, helpen bewegings- en dansactiviteiten mensen om creatief te denken en nieuwe strategieën en ideeën te ontwikkelen.

De Voordelen van Bewegend Leren

Bewegend leren biedt veel voordelen waaronder het verhogen van motivatie, verbeterd leervermogen, verbeterde lichaamscoördinatie, sterkere spierkracht en sensomotorische vaardigheden, en een verbetering van het algemene gevoel van welzijn.

Verhoogde Motivatie

Het betrekken van beweging bij leren draagt bij aan de motivatie. Het helpt mensen om hun doelen te bereiken en hun enthousiasme voor een onderwerp te verhogen. Door zich betrokken te voelen bij een fysieke activiteit, voelen mensen zich meer verbonden met de stof waar ze mee bezig zijn.

Verbeterd Leervermogen

Bewegend leren helpt om informatie die je leest beter te begrijpen en te behouden. Door bewegings- en dansactiviteiten, kunnen mensen gemakkelijker informatie onthouden en beter begrijpen.

Verbeterde Lichaamscoördinatie

Bewegend leren verbetert ook lichaamscoördinatie. Door betrokken te zijn bij activiteiten zoals dansen, kunnen mensen hun lichaamsbewegingen op een betere manier rodeen en meer gecontroleerd voelen.

Sterkere Spierkracht

Bewegend leren helpt ook om spierkracht te versterken. Door betrokken te zijn bij dans, bewegingsspelletjes, en andere fysieke activiteiten, kunnen mensen een betere spierkracht ontwikkelen.

Sensomotorische Vaardigheden

Bewegend leren stimuleert ook het ontwikkelen van sensomotorische vaardigheden. Dit betekent dat je de lijnen tussen dans, beweging en gevoeligheden beter begrijpt.

Verbeterd Algemeen Welzijn

Tot slot, helpt bewegend leren bij het verbeteren van het algemene gevoel van welzijn. Het helpt mensen om bewust te worden van hun emoties en ze te leren uiten.

Hoe Bepaal Je Of Bewegend Leren Bij Iemand Past?

Bewegend leren is een krachtige manier om te leren en er zijn een aantal manieren waarop mensen kunnen bepalen of de methode goed bij hen past.

Leerervaring

Denk na over de manier waarop je leert. Mensen die al op een visueel, auditief of kinesthetisch manier leren, kunnen profiteren van bewegend leren omdat het alle drie de leerervaringen combineert.

Fysieke Vaardigheden

Denk ook na over je fysieke vaardigheden. Als je fysiek goed ontwikkeld bent, kan bewegend leren helpen om een betere coördinatie te ontwikkelen. Als je niet zo fit en gezond bent, dan kunnen bepaalde bewegings- en dansactiviteiten de helft als een uitdaging voelen of ongemakkelijk voelen.

Persoonlijke Voorkeuren

Het is ook belangrijk om na te denken over persoonlijke voorkeuren. Heeft iemand bijvoorbeeld het idee van dansen op een positieve of negatieve manier? Als je afkerig bent van dans en fysieke activiteiten, zal bewegend leren niet zo effectief voor je zijn.

Hoe Kan Je Bewegend Leren Toepassen?

Er zijn verschillende manieren waarop mensen bewegend leren kunnen toepassen, afhankelijk van hun leervoorkeur en voorkeuren.

Dans

Dans is een geweldige manier om te leren. Het betrekken van dans in je leerprogramma kan helpen om een betere lichaamscoördinatie, motivatie en het verhogen van het algemene gevoel van welzijn te verbeteren.

Bewegingsspelletjes

Bewegingsspelletjes maken leren leuker, terwijl je verbeteringen maakt in je problem losmakende vaardigheden, intellectuele vaardigheden en spierkracht.

Fysieke Activiteiten

Fysieke activiteiten bieden veel voordelen voor het leren. Activiteiten zoals wandelen, joggen, Pilates, yoga, aerobics, en cirkeltrainingen kunnen helpen om leervermogen te verbeteren en je algemene welzijn te verbeteren.

Videospelactiviteiten

Videospelactiviteiten zoals Mario Kart, WiiFit, Just Dance, en andere games, kunnen ook worden gebruikt om leren leuker te maken. Door deze activiteiten kan leren gemakkelijker worden en je moeheid verminderen.

Conclusie

Bewegend leren is een krachtige manier om te leren waarbij beweging wordt gebruikt om leerprocessen te stimuleren. Het biedt veel voordelen waaronder verhoogde motivatie, verbeterd leervermogen, verbeterde lichaamscoördinatie, sterkere spierkracht en sensomotorische vaardigheden, en verbetering van het algemene gevoel van welzijn. Er zijn verschillende manieren waarop mensen bewegend leren kunnen toepassen, zoals dansen, bewegingsspelletjes, fysieke activiteiten, en videogame-activiteiten.

FAQs

Q: Wat is bewegend leren?

A: Bewegend leren is een Engelse term die staat voor beweging gestuurd leren. De methode betreft het gebruik van beweging om leerprocessen te stimuleren.

Q: Wat zijn de voordelen van bewegend leren?

A: Bewegend leren biedt veel voordelen waaronder het verhogen van motivatie, verbeterd leervermogen, verbeterde lichaamscoördinatie, sterkere spierkracht en sensomotorische vaardigheden, en een verbetering van het algemene gevoel van welzijn.

Q: Waarom zou ik bewegend leren proberen?

A: Bewegend leren is een krachtige manier om te leren en biedt veel voordelen. Het verhoogt niet alleen het leervermogen, maar verhoogt tevens de concentratie, bevordert sociaal-emotioneel leren en verbeterd fysieke gezondheid en prestaties.

Q: Hoe kan ik bewegend leren toepassen?

A: Er zijn verschillende manieren waarop mensen bewegend leren kunnen toepassen, zoals dansen, bewegingsspelletjes, fysieke activiteiten, en videogame-activiteiten.

Q: Wat voor soort persoon zou het meeste baat hebben bij bewegend leren?

A: Iedereen kan bewegend leren proberen om de voordelen ervan te ervaren. Mensen die al op een visueel, auditief of kinesthetisch manier leren, zouden echter het meest baat hebben bij bewegend leren omdat het alle drie de leerervaringen combineert.