De batterij – alles dat je moet weten over energie-opslag
Hoe genereer je energie voor je apparaten of voertuig? Nou, het antwoord is eigenlijk vrij simpel – door gebruik te maken van een batterij. Heb je ooit je telefoon vergeten op te laden? Of kon je auto niet starten? Dan is de kans groot dat je daarom een batterij nodig had. Maar wat is die batterij precies en wat doet het? In dit artikel staan we stil bij alle relevante aspecten van de batterij.
Wat is een batterij precies?
Een batterij is een apparaat dat elektrische energie opslaat. Er is sprake van een chemische reactie om de energie op te slaan en het vervolgens af te geven wanneer dat nodig is. Het kan gebruikt worden om stroom te leveren aan elektrische apparaten en ook aan voertuigen. Er bestaan twee soorten batterijen, primaire batterijen (oa alkaline en loodzuurbatterijen) waar de energie eenmalig opgeslagen wordt en secundaire batterijen (oa NiCad en Li-ionbatterijen) waar de opgeslagen energie meerdere keren gebruikt kan worden.
Waar worden batterijen toegepast?
Batterijen worden toegepast in allerlei verschillende toepassingen. Hoewel de vormen varieren van compacte knoopcellen tot grote accupacks, staat de batterij in principe voor opslag van energie. Ze worden in allerlei soorten van apparaten gebruikt waaronder mobiele telefoons, tablets, laptops, auto’s, elektrische scooters en zelfs spaarlampen.
Hoe werkt een batterij?
De meest essentiële onderdelen van elke batterij zijn de positieve en de negative terminal, oftewel het + en –teken. Tussen deze terminals zit een chemische verbinding waardoor stroom kan vloeien vanaf de +-terminal. Deze stroom is de energie die de batterij heeft opgeslagen. Als de batterij wordt opgeladen wordt de chemische verbinding weer hersteld en slaan de elektronen energie op in de chemische verbinding.
Soorten batterijen
Er zijn loodzuurbatterijen, NiCad-batterijen, NiMH-batterijen, alkaline batterijen, Li-ion batterijen en ook Zink-Koolstofbatterijen. De voornaamste verschillen tussen de verschillende types zijn: chemische samenstelling, oplaadbaarheid, snelheid en sedimenteerbaarheid. Afhankelijk ofwel je veel energie nodig hebt ofwel een kleine hoeveelheid, laad- en ontlaadcycli, zal je dan 1 type batterij ofwel een ander moeten kiezen.
Hoe bereken je een batterijcapaciteit?
De capaciteit van een batterij geeft aan hoeveel energie de accu aankan. Deze wordt onder andere uitgedrukt in wattuur (Wh) of in ampere-uur (Ah). De batterijcapaciteit jouw nodig hebt, afhankelijk van het soort apparaat dat je wilt opladen. Neem bijvoorbeeld een laptop, waarvoor je een batterij nodig hebt met een capaciteit van 40 Wh (Watt-hours). Je hebt alleen wat meer informatie nodig om de juiste capaciteit te berekenen.
De levensduur van een batterij
De levensduur van een batterij hangt af van het type batterij, en van de vraag waarvoor deze wordt gebruikt. Als je bijvoorbeeld een oplaadbare batterij gebruikt in een verwarmingstoestel, zal deze meer cycli moeten doorlopen vóór de batterij vervangen moet worden. Desalniettemin is de gemiddelde levensduur van de meeste accu’s ongeveer 500 tot 800 ladingscycli. Na deze aantal laadcycli zal de capaciteit van de batterij achteruit gaan en zal deze uiteindelijk moeten worden vervangen.
Hoe verleng je de levensduur van een batterij?
In orde te zorgen dat jouw batterij langer meegaat moet je deze goed onderhouden. Een goede manier om dit te doen is om je batterij voorzichtig te behandelen, dus bijvoorbeeld geen extreem koude of warme gebieden uit te sturen om de temperatuur zo stabiel mogelijk te houden. Verder is het ook verstandig om de batterij er zo min mogelijk te gebruiken, en als je dit wel doet is het aan te raden om hem zo ver mogelijk op te laden.
Hoe test je of een batterij nog werkt?
Je kunt testen of een batterij nog werkt door heen middel van een multimeter. Multimeters zijn handige zelf-testuitslagen die je kunt kopen om te zien of een batterij nog functies. Je kunt het meetkanaal selecteren dat de spanning meet, en dan de twee uiteinden op de + en –terminals van de batterij aansluiten.
Portable Charger
Als je veel onderweg bent kan het nuttig zijn om een draagbare oplader te hebben. Deze portabele opladers zijn verkrijgbaar met verschillende capaciteiten. Je kunt een draagbare oplader kopen die compatibel is met jouw apparaat en die bijvoorbeeld een capiciteit heeft van 10000 mAh, waardoor je al je elektronica soepel kan gebruiken.
Conclusie
We hebben gezien dat batterijen verschillende soorten energieopslag bieden, persoonlijke apparaten of voertuigen kunnen voorzien van stroom en daarom zijn ze erg handig. Batterijen kunnen verkregen worden in verschillende stijlen, van alkaline- en loodzuurbatterijen tot NiCad- en Li-ion oplaadbare batterijen. Batterijcapaciteit is een essentieel aspect bij het kopen general een batterij. Verder is het meestal goed om de batterijen zo veel mogelijk te onderhouden om de levensduur te verlengen. In feite zijn er tal van verschillende soorten batterijen beschikbaar op de markt, en volgens het doel en eisen kun je een weloverwogen keuze maken.
FAQ
1. Wat is een batterij?
Een batterij is een apparaat dat gebruikt wordt om energie op te slaan, usually by a chemical reaction.
2. Wat zijn de voornaamste verschillen tussen de verschillende types batterijen?
De voornaamste verschillen tussen de verschillende types batterijen zijn chemische samenstelling, oplaadbaarheid, snelheid en sedimenteerbaarheid.
3. Hoe kun je de levensduur van een batterij verlengen?
De levensduur van een batterij kun je verlengen door de batterij met zorg te behandelen, zorg er voor dat de temperatuur zo stabiel mogelijk is en de batterij zo veel mogelijk te onderhouden.
4. Hoeveel wattuur heb ik nodig voor mijn laptop?
Dit zal afhangen van het specifieke type laptop dat je hebt, maar een standaard laptop heeft ongeveer 40 Wh (Watt-hours) nodig.
5. Hoe test je of een batterij nog werkt?
Je kunt testen of een batterij nog werkt door heen middel van een multimeter. Multimeters zijn handige zelf-testuitslagen die je kunt kopen om te zien of een batterij nog functies.